FLENS KOMMUN & EKONOMI | Sverigedemokraterna i Flen

FLENS KOMMUN & EKONOMI

Flens kommun i ett nötskal!

Detta är sånt vi vill sätta stop för!
Hur mycket tror ni att vi förlorat på usel ekonomisk hantering?!
Miljonbelopp!

Läs och begrunda;

Flens kommun har skrivit avtal med ett konsultbolag om ett skolutvecklingsprogram för nästan en miljon kronor, utan att göra någon upphandling.

Publicerat kl 05:18
Av Sveriges Radio

Konsulterna som ska utveckla skolan i Flen är knutna till den nyzeeländske forskaren John Hattie, som har blivit känd inom skolvärlden sedan han presenterade en stor forskningsrapport om vilka faktorer som påverkar elevers prestationer i skolan.

John Hattie har lanserat begreppet  ”synligt lärande”. Det handlar bland annat handlar om att tydliggöra lärarens roll och ge lärare verktyg att analysera och utveckla sin egen undervisning.

Beslutet att hyra in konsulterna togs i Skolprojektets styrgrupp, där bland annat den tidigare kommunchefen fanns med.

– Det här handlar inte om någon modefluga eller en käck konsult som kommit in från höger, utan ett genomgripande, hållbart arbete som vi gör tillsammans, säger Kristina Lohman, som leder Skolprojektet i Flen och som tog initiativ till att anlita bolaget.

Föreläsningarna som konsultbolaget håller för Flens lärare kostar uppåt 60 000 kronor om dagen. De lärare som P4 Sörmland har pratat med säger att projektet är inspirerande och har fått dem att tänka nytt. Men det finns också invändningar, som att John Hatties studier baseras på skolor i andra länder, med andra skolsystem.

Det tvååriga avtalet med konsultbolaget kostar kommunen 920 000 kronor. När avtalet skrevs i våras låg upphandlingsgränsen på 270 000 kronor per år, enligt den dåvarande LOU, Lagen om offentlig upphandling, idag ligger den på knappt 506 000 kronor. Inköp över prisnivån i LOU ska som regel upphandlas så att andra bolag kan vara med och tävla om uppdraget.

Men Kristina Lohman menar att det inte fanns någon som kunde konkurrera med det här bolaget, eftersom konsulterna har fått en särskild licens av John Hattie att utbilda i synligt lärande.

– De är licensierade att jobba med Visible Learning Plus som det heter. Det finns inga andra som kan jobba med den frågan i Sverige just nu, säger hon.

Men det finns konkurrenter. En av dem heter Jesper Ersgård, och han har, liksom många andra skolkonsulter i Sverige, specialiserat sig på John Hatties forskning – men han föreläser för cirka en tredjedel av priset. Jesper Ersgård säger att John Hatties forskning kan användas på fler än ett sätt.

– Det finns väldigt många i Sverige som jobbar mycket framgångsrikt efter de principerna, tankarna och metoderna.

Pär Cronhult, jurist på Den nya välfärden, en intresseorganisation för företagare, anser att Flens kommun gjort fel som inte utrett alternativen. Licensen från John Hattie betyder inte att bolaget är det enda som kan leverera en lämplig tjänst, menar han.

– Ingen annan än Volvo får tillverka Volvobilar, men det innebär inte att om en kommun ska köpa till exempel snöröjning eller lastbilar, att de enbart måste köpa Volvo.

Källa;

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=87&artikel=5958132